Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen oturuma, IPCC Başkanı Prof. Dr. Jim Skea, T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş müzakerecisi Fatma Varank, İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar ve IPCC Sekreteri Dr. Abdalah Mokssit katıldı.
195 ülkeden 400’den fazla delegenin katıldığı IPCC’nin 7. Değerlendirme Döngüsü’nün ilk oturumu Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş müzakerecisi Fatma Varank ve IPCC Başkanı Prof. Dr. Jim Skea’nın açılış konuşmaları ile başladı.
Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş müzakerecisi Fatma Varank açılış konuşmasında; iklim değişikliğinin küresel bir kriz haline geldiğini ve bu sorunun çözümünün adil ve samimi bir uluslararası çaba gerektirdiğini vurgulayarak, IPCC’nin çalışmalarının dünya genelindeki iklim değişikliği mücadelesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Varank, Türkiye’nin iklim değişikliği sebebiyle yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, özellikle Akdeniz Havzası’nda sıcaklık artışının etkilerinin şimdiden yaşandığını ve bu bağlamda alınması gereken önlemleri vurguladı.
Prof. Dr. Jim Skea, açılış konuşmasında IPCC’nin iklim değişikliği konusundaki bilinçlendirme çalışmalarını ve iklim eylemlerine yönelik elde ettiği başarılarını vurgulayarak, yapılan bilimsel çalışmaların küresel düzeyde ciddi sorunlarla karşı karşıya olunduğunu gösterdiğini belirtti. Skea, iklim değişikliğinin etkilerine dair yapılan son çalışmaların bölgesel, ekosistem ve sektörel bazda önemli bilgiler sunduğunu ve bu etkilerin acil önlemlerle ele alınması gerektiğine dikkat çekti.
İstanbul’da gerçekleşen ve 19 Ocak’a kadar sürecek olan oturumun, iklim değişikliği araştırmalarının gelecekteki manzarasını şekillendirmede önemli bir rol oynaması ve gelecek yıllarda iklim araştırmacıları için değerli bilgiler ve öncelikler sunması bekleniyor.
Oturum, altıncı değerlendirme döngüsünden elde edilen bulgular üzerinden şekillenecek. 7. Değerlendirme Döngüsü için öncelikli konuların belirlenmesine yönelik üye ülkeler arasında yapılan ankette kayıp ve hasar fonu, iklim değişikliğine uyum, sürdürülebilir kalkınma gibi konular öne çıkıyor. Dört gün boyunca sürecek olan kapalı toplantılarda, IPCC 7. Değerlendirme Döngüsü’nün kapsamı belirlenecek ve yeni döngü boyunca yapılacak çalışmalar netleştirilecek.