Bir meslek düşünün mer’i mevzuatı yaklaşık 13.393 adet. Böyle değişken ve karmaşık meslekler sayılıdır. İki elin parmağını geçmez. Akşam yatıp sabah kalktığınız zaman veya gün içerisinde, mükerrer resmî gazete ile yayımlanmış değişiklikler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Gümrük ve Dış Ticaret sektöründe iştigal ediyorsanız hiç de şaşırtıcı değil aslında, ben bile; ben bile diyorum çünkü bir Gümrük Müşaviri olarak, 21 yıldır Gümrük Müşavirliği mesleğinde olmama rağmen daha yolun başında olduğumu düşünüyorum. Her gün yeni bir şey öğreniyorum, bilgimi tekrar etmek için örneğin yazılı cevap vermem gerekli olduğu durumlarda, mevzuatı tekrar kontrol etmeyi düstur haline getirdim.
Tecrübelerimin bana kattığı Gümrük ve Dış Ticaret sektöründe yaptığın işi unutmamandır. Mesleğe başladığım ilk yıllarda, iş akışlarını öğrenebilmek için her yaptığım işi yazardım evde sayfa sayfa iş süreçleri notlarım vardı ve hatta hala saklarım o notlarımı.
Eğitim süreciniz devam ederken Batı ülkelerinde yetkinliğinize ve yeteneğinize göre mesleğinize yönlendiriliyorsunuz. Gel gelelim Türkiye’de lise eğitimini tamamlayan her öğrenci, akabinde meslek telaşına düşüyor. Kendimden biliyorum 90’lı yıllarda hangi meslek trend ise tercihlerimi bu minvalde gerçekleştirmiştim. Demek ki gümrük ve dış ticaret dünya var oldukça trend olmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Hangi meslek sahibi olursanız olun mesleğinizi severek yapmak en önemlisi, aslında başarının tek sırrı da bu sihirli kelimede gizli; sevmek.
Meslek konularında tüm dünyada seminerler ve konferanslar düzenleniyor. Ancak en etkilisi siyasetçilerin ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katıldığı Dünya Ekonomik Forumu'dur. 2020 yılı 21 Ocak’ta İsviçre'nin Davos kasabasında "Uyumlu ve sürdürülebilir bir dünyanın tarafları" temasıyla işlendi. Zirveye 117 ülkeden 3 bin iş insanı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Hepsi birbirinden değerli konular içerisinde benim en çok ilgimi çelen konu "Toplumun ve çalışmanın geleceği" temasıydı. Neredeyse bir yıl önce 400'e yakın açık ve kapalı oturumda konuşulan konuların çıktıları yeni belli oldu.
2020 yılını Gümrük ve Dış ticaret için bir kelime ile tanımla derseniz ‘Menşe’ derim. Peki 2020 yılında menşe mevzuatında ne oldu ne olmadı.
2018/11799 Sayılı Kararda Menşe İspatı
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yazısında;2018/11799 sayılı Karar'ın 2/1 inci maddesinde sayılan ülkeler harici menşeli beyan edilen ve AB'den gelerek A.TR dolaşım belgesi olmaksızın serbest dolaşıma giren Karar kapsamındaki eşya için, A.TR dolaşım belgesinin sonradan gümrük idaresine ibraz edilmesi durumunda;
1.Eşyanın Kararda sayılan ülkeler menşeli olmadığını tevsik eden bir menşe şahadetnamesinin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında beyanname ekinde bulunması ya da menşe şahadetnamesinin serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında mevcut olmayıp sonradan getirileceğine dair gümrük idaresine yazılı bir talepte bulunulmuş olması koşuluyla A.TR dolaşım belgesinin sonradan gümrük idaresine ibraz edilmesi esnasında gümrük idaresine ibrazı halinde, eşya için "Diğer Ülkeler" oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu'nun 214 üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi,
2.Eşyanın Kararda sayılan ülkeler menşeli olmadığını tevsik eden menşe şahadetnamesinin birinci maddede belirtilen şekilde gümrük idaresine ibraz edilmemesi halinde, söz konusu eşya için;
a. Mezkûr Karar kapsamında tahsil edilmesi gereken EMY'nin Karardaki en yüksek had üzerinden hesaplanarak EMY ve buna tekabül eden vergilere ilişkin ek tahakkuk çıkarılması ve tahsil edilmesi,
b. EMY ve buna tekabül eden vergilerin tahsil edilmesini müteakip "Diğer Ülkeler" oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu’nun 214’üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi, yönünde işlem tesis edilmesi gerektiği belirtildi.
Gümrük Yönetmeliğinin 205-4-ç Maddesi Uyarınca Menşe İspatı hakkında
Bakanlık yazısı ile ilgili olarak Bilge Sistemine bu yazı ile ilgili programı hazırlayan uzman ile yapılan görüşmede;
AB ülkelerinden A.TR dolaşım belgesi eşliğinde gelen ve özet beyan verilen eşya için ithalat beyannamesinin tescilinden önce, Evrim sisteme girilen verilere göre BİLGE sistemi kontrolü sonucunda, bu eşya için menşe şahadetnamesi gerekip gerekmediğine ilişkin gelen cevapla, beyannamenin tescilinden sonra gümrük memuru ekranında, BİLGE sisteminde eşya ile ilgili menşe şahadetnamesinin gerekli olup olmadığı konusunda gelen cevapta farklılık olmaması gerektiği ve bu yönde düzenlemenin yapıldığı bilgisi alınmıştır.
Bu nedenle beyanname tescilinden önce Evrim sisteme girilen verilere gelen yanıta göre işlem yapılması ancak daha sonra beyanname tescilinden sonra muayene memuru ekranına gelen yanıtın farklı olması durumunda mutlaka mevzuat servisine bildirilmesi gerektiğinden bahsedildi.
Sonradan Menşe İbrazında (GY38-2) Teminat Kullanımı
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün ilgili yazısında; Yönetmeliğinin 38 inci maddesinin 2’nci fıkrası kapsamında Menşe şahadetnamesinin sonradan ibrazı taleplerinde verilecek teminatın son yapılan Yönetmelik değişikliği sonrasında nakit teminat olması gerektiği ve bu madde kapsamı işlemlerde götürü teminatın kullanılamayacağı belirtildi.
Menşe Şahadetnamesi ve Form A’nın Elektronik Ortamda Düzenlenmesi
Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, ihracata konu eşya için düzenlenecek Menşe Şahadetnameleri ve Form A Belgelerinin onaylanması usulüne ilişkin değişiklik yapıldığı belirtilerek, söz konusu belgelerin yalnızca elektronik ortamda onaylanacağı ve belgeler üzerinde ıslak imza veya mühür bulunmaması gerektiği belirtilmektedir.
Anılan yazıda devamla, Form A Menşe Belgelerinin ise Avrasya Ekonomik Birliğine üye Rusya Federasyonu, Kazakistan, Kırgızistan ve Beyaz Rusya ülkelerine 17 Nisan 2020 tarihine kadar kâğıt ortamda düzenlenmeye devam edilmesi gerektiği ifade edilmektedir.
Bu kapsamda, Türkiye İhracatçılar Meclis tarafından söz konusu belgelerin elektronik ortamda onaylanabilmesine yönelik çalışmalar tamamlanarak elektronik onay sistemi devreye alınmış olup onay işlemlerinin yukarıda zikredilen uygulama doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.
Fransa Menşe ve Dolaşım Belgelerinin Covid-19 Nedeniyle Islak İmzanın Taratılarak Yükümlüye Teslim Edildiği
Fransa Gümrük İdaresi'nden alınan bir bildirimde, mücbir sebep nedeniyle ülkelerindeki mevcut sistemde dolaşım ve menşe ispat belgelerinin MEDOS gibi bir elektronik sistem üzerinden onaylanmadığı, ihracatçı tarafından kağıt ortamında hazırlanan söz konusu belgelerin ıslak olarak imzalanarak taranmak suretiyle elektronik posta vasıtasıyla İdarelerine iletildiği, İdarenin belgenin çıktısını alıp imzalama ve mühürleme işlemini yaptıktan sonra belgeyi tekrar taradığı ve ihracatçıya yine elektronik posta yoluyla gönderdiği ifade edilmektedir.
Bu nedenle belirtilen usulde düzenlenen belgelerin gümrük idarelerine ibrazı halinde kabul edilmesi gerekmektedir. Gümrük idareleri bu belgeleri e-posta aracılığıyla teyit edebildiği belirtilmiştir.
Menşe ve Dolaşım Belgeleri İbraz Durumu
İstanbul Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün 16.04.2020 tarihli ve 49970238-180.99/00053904081 sayılı yazısında 30 Haziran 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere);
-A.TR Dolaşım Belgeleri ve menşe belgelerinin, bu belgeleri düzenleyen kurumların mevcut Covid-19 salgınından ötürü kapalı olmasından dolayı temin edilememesi ve bu nedenle gümrük idarelerine ibraz edilememesi nedeniyle söz konusu belgelerin 'ihracat yapılırken düzenlenememiş belgeler' olarak kabul edilmesi gerektiği, bu durumda beyannamede “S” ibaresinin seçilmesi ile ayrıca bir taahhütnamenin aranmaması ifade edilmiştir.
Bölge Müdürlüğü'nün ekli yazısında ek olarak belge numarası, belgenin bir örneği ya da fotokopisinin eklenmesi yönünde herhangi bir talimatın verilmediği belirtildi.
Asıl Nüshaları İbraz Edilemeyen A.TR, EUR.1, EUR.MED, FORM A. Ve Diğer Tercihli/Tercihsiz Menşe İspat Belgeleri Hakkında
COVID -19 salgını nedeniyle temin edilemeyen tüm tercihli menşe belgeleri, menşe şahadetnameleri ve A.TR Dolaşım Belgeleri için 30 Haziran 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) gümrük idarelerine sonradan ibraz edileceği belirtilerek beyan edilebilecek. Belgeler kâğıt ortamdaki asıl nüshaları 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) sonradan gümrük idaresine ibraz edilecek.
İlgili belgelerin sonradan ibrazına ilişkin beyannameye yapılan beyan üzerine teminat ya da taahhütname alınmaksızın tercihli rejim uygulanacak. Uygulama 30 Haziran 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) tescil edilecek beyannameler için geçerli olacak.
31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) sonradan ibraz edilemeyen belgeler nedeniyle herhangi bir ceza uygulanmayacak. Yalnızca alınması gereken vergiler faiziyle beraber tahsil edilecek.
Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü'nün yazısına göre;
30 Haziran 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere);
AB'ye üye ülkelerden gerçekleştirilecek ithalata konu tüm eşya için gümrük idarelerine ibraz edilmesi gereken ancak kâğıt ortamındaki asıl nüshaları ibraz edilemeyen;
-A.TR Dolaşım Belgeleri
-EUR.1 ve EUR.MED Dolaşım Belgeleri
AB üyesi ülkeler haricinde kalan diğer Serbest Ticaret Anlaşması/Tercihli Ticaret Anlaşması bulunan ülkelerden veya Genelleştirilmiş Tercihler Sistemimizden faydalanan ülkelerden gerçekleştirilecek ithalata konu tüm eşya için gümrük idarelerine ibraz edilmesi gereken ancak kâğıt ortamındaki asıl nüshaları ibraz edilemeyen tercihli menşe ispat belgeleri" ihracat yapılırken düzenlenememiş belgeler" olarak kabul edilecek.
Bu belgelere istinaden teminat alınmaksızın tercihli tarife uygulanacak (indirimli ya da sıfır vergi). Uygun biçimde düzenlenecek belgeler daha sonra gümrük idarelerine ibraz edilecek.
Ayrıca gümrük idaresine ibrazı gereken menşe şahadetnameleri için de sonradan ibraz edilmeleri şeklinde işlem tesis edilecek ve herhangi bir teminat alınmayacak.
Bu kapsamda;
-30 Haziran 2020 tarihine kadar tescil edilmiş beyannamelerde (bu tarih dahil olmak üzere), asıl nüshaları ibraz edilemeyen A.TR Dolaşım Belgeleri, menşe ispat belgeleri ve menşe şahadetnameleri için BİLGE Sisteminde "sonradan verilecek" anlamına gelen "S" ibaresinin seçilmesi;
-Beyannamede "S" ibaresinin seçilmesi ile ayrıca bir taahhütnamenin aranmaması;
-"fiili ithalatı gerçekleşmiş" statüde kalan beyanname için söz konusu belgelerin 31 Aralık 2020 tarihine kadar (bu tarih dahil olmak üzere) getirilmesi,
-31 Aralık 2020 tarihine kadar gümrük idaresine ibraz edilmeyen A.TR Dolaşım Belgeleri, menşe ispat belgeleri ve menşe şahadetnameleri için eksik alınan vergilerin ek tahakkuk çıkarılarak faizi ile tahsil edilmesi, şeklinde işlem tesis edilecek şeklinde düzenlemeye gidilmiştir.
2018/11799 Sayılı Kararda Menşe İspatı-Sonradan A.TR ibraz edilerek geri verme taleplerinde menşe şahadetnamesinin ibrazı durumuna göre EMY tahsil edilmesi
Gümrük Yönetmeliğinde yapılan değişiklik nedeniyle yapılan değerlendirme sonucunda; AB’den gelerek A.TR dolaşım belgesi olmaksızın serbest dolaşıma giren 2018/11799 sayılı Karar kapsamındaki eşya için;
1. Eşyanın söz konusu Karar’ın 2/1 inci maddesinde sayılan ülkeler menşeli olmadığını tevsik eden bir menşe şahadetnamesi serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescili sırasında beyanname ekinde yer alıyorsa, A.TR dolaşım belgesinin sonradan gümrük idaresine ibraz edilmesi durumunda, eşya için “Diğer Ülkeler” oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu'nun 214’üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi,
2. A.TR dolaşım belgesiyle birlikte eşyanın mezkûr Karar’ın 2/1 inci maddesinde sayılan ülkeler menşeli olmadığını tevsik eden bir menşe şahadetnamesinin Gümrük Yönetmeliği 38 inci maddesi kapsamında beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süreyi aşmamak koşuluyla gümrük idaresine sonradan ibraz edilmesi halinde, eşya için “Diğer Ülkeler” oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu'nun 214’üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi,
3. A.TR dolaşım belgesinin gümrük idaresine sonradan ibraz edildiği esnada eşyanın menşeinin menşe şahadetnamesi ile tevsik edilmediği durumda ise eşyanın menşeinin beyannamede ne şekilde beyan edildiğine bakılmaksızın;
a) Gümrük Yönetmeliği 205/4’üncü maddesi gereğince mezkûr Karar kapsamında tahsil edilmesi gereken EMY’ nin Karardaki en yüksek had üzerinden hesaplanarak EMY ve buna tekabül eden vergilere ilişkin ek tahakkuk çıkarılması ve tahsil edilmesi,
b) EMY ve buna tekabül eden vergilerin tahsil edilmesini müteakip “Diğer Ülkeler” oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu'nun 214’üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi, yönünde işlem tesis edilmesi gerektiği bildirildi.
EMY Kapsamı Eşya İçin Menşe Şahadetnamesinin Sonradan Sunulması hakkında
AB’den gelerek A.TR dolaşım belgesi olmaksızın serbest dolaşıma giren 2018/11799 sayılı Karar kapsamındaki eşya için, A.TR dolaşım belgesiyle birlikte eşyanın mezkur Karar’ın 2/1 inci maddesinde sayılan ülkeler menşeli olmadığını tevsik eden bir menşe şahadetnamesinin Gümrük Yönetmeliği 38 inci maddesi kapsamında beyannamenin tescil tarihinden itibaren altı aylık süreyi aşmamak koşuluyla gümrük idaresine sonradan ibraz edilmesi halinde, eşya için “Diğer Ülkeler” oranında tahsil edilen gümrük vergisi ve buna tekabül eden vergilerin Gümrük Kanunu'nun 214 üncü maddesi çerçevesinde geri verilmesi yönünde işlem tesis edilmesi gerektiği bildirildi.
Tedarikçi beyanları hakkında
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün yazısında tedarikçi beyanlarının tedarikçi tarafından ilgili sevkiyata ilişkin ticari fatura veya teslimat notu veya herhangi bir ticari belge üzerinde yapılması gerektiği; sadece A4 kâğıt ile sunulan tedarikçi beyanlarının kabul edilmeyeceği belirtildi.
Menşe ülke hanesine ilgili ülke adı yerine Avrupa Birliği yazılan menşe şahadetnamelerinin kabul edilmemesi gerektiği hususunda
Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yazılan yazıda; Gümrük Yönetmeliğinin “Menşe şahadetnamesinde bulunacak bilgiler” başlıklı 40’ıncı maddesinde menşe şahadetnamelerinde yer alması zorunlu bilgilerin sıralandığı belirtildi.
40’ıncı maddenin 3’üncü fıkrasında “Menşe şahadetnamesinde eşyanın menşe ülkesi tereddütte yer vermeyecek şekilde belirtilmelidir” hükmünün yer aldığı anımsatıldı.
Bununla birlikte, Gümrük Yönetmeliği’nin 38/1 inci maddesi gereğince eşyanın menşeini tevsik etmek üzere gümrük idaresine ibraz edilen menşe şahadetnamesinin menşe ülke veya ihracatçı ülke yetkili makamlarınca düzenlenmiş olması gerektiği belirtildi.
Bu itibarla, bu yönetmelik hükümlerine göre menşe ülke veya ihracatçı ülke makamlarınca düzenlenmediği anlaşılan ve menşe ülke hanesine ilgili ülke adı yerine Avrupa Birliği yazılan menşe şahadetnamelerinin kabul edilmemesi gerektiği bildirildi.
Menşe belgelerinin sonradan ibraz edilebileceği durumlarda eksik beyan usulü işlemlerde götürü teminatın da kullanılabileceği hakkında
Onaylanmış Kişi Statüsü kapsamında götürü teminat kullanma hakkı verilmiş olan firmaların Gümrük Yönetmeliği'nin 38/2 maddesi çerçevesinde yapacakları işlemlerde götürü teminattan faydalanmaları talebine ilişkin Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün cevabi yazısında;
Sonradan ibraz edilecek olan menşe şahadetnamelerinin Gümrük Yönetmeliği’nin 143/2’nci maddesi ile Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Sıra No:1)'in 20’nci maddesi uyarınca serbest dolaşıma giriş esnasında mevcut ve geçerli olması ile bahse konu belgeye ilişkin bilgilerin beyanda gösterilmesi durumunda beyannameye ilişkin yapılacak işlemlerde götürü teminat uygulamasından yararlandırılmasının mümkün olduğu belirtildi.
Tedarikçi Beyanları-Uzun Dönem Tedarikçi Beyanları hakkında
Gümrükler Genel Müdürlüğü tedarikçi beyanlarının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin bir yazı yayımladı. Yazıda;
-Uzun dönem tedarikçi beyanlarının eşyanın tanımının kesin bir şekilde yapılması kaydıyla, ticari fatura ve teslimat notundan ayrı antetli kâğıt türünde matbu belge gibi bir belge üzerine yapılabileceği;
-Ticari fatura ve teslimat notundan ayrı olarak antetli kâğıt türünde matbu belge gibi bir belge üzerine yapılan tedarikçi beyanlarının ise ancak beyanda eşyanın tanımını yapan ticari fatura veya başka bir ticari belgeye açıkça atıfta bulunulması ve beyanın o fatura ya da belgenin ekini oluşturması kaydıyla kabul edilebileceği belirtilmektedir.
Avrupa Birliği Menşe Şahadetnamelerinde menşe ülke hanesi hakkında
Gümrükler Genel Müdürlüğü, AB üyesi ülkelerce düzenlenen menşe şahadetnamelerindeki menşe ülke hanesindeki ibarelere ilişkin yazıyı yayımladı.
Yazıda AB üyesi ülkelerden herhangi birine uygulanan menşe esaslı ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülükler bulunması durumunda menşe ülke hanesinde ülke adı yer almayan menşe şahadetnamelerinin kabul edilmemesi gerektiği belirtildi.
Gümrük Yönetmeliği Geçici 16. madde -- Ticaret Politikası Önlemleri hakkında
Gümrükler Genel Müdürlüğü Gümrük Yönetmeliğinin Geçici 16. maddesi kapsamında ilave gümrük vergisi veya ek mali yükümlülüğe tabi eşya için yapılanların yanı sıra diğer ticaret politikası önlemlerine tabi eşya için yapılan başvuruların da kabul edilmesi gerektiğini belirten yazıyı yayımladı.
Yazıda; AB’den ithal edilen eşya için geçici 16. maddenin uygulamasına yönelik 14.07.2020 tarihli 55808367 sayılı yazının 1/A ve 2’nci maddelerinde bahsi geçen hususların ticaret politikası önlemine tabi eşya için yapılan başvurularda da uygulanması gerektiği belirtilmiştir.
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
20 Ekim 2020 tarihinden önce beyannamesi tescil edilmiş olan ve beyanname ekinde menşe şahadetnamesi bulunmadığı halde menşe esaslı ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklerin ödenmediği, eksik ödendiği veya beyan edilmediği tespit edilen eşyanın menşeini tevsik eden uygun bir menşe şahadetnamesi 20 Nisan 2021'e kadar ibraz edilebilecek. Gümrük Yönetmeliği geçici 16. maddesine yeni eklenen fıkra;
"(3) Bu fıkranın yayımı tarihinden önce beyannamesi tescil edilmiş olan ve beyanname ekinde menşe şahadetnamesi bulunmadığı halde menşe esaslı ticaret politikası önlemi veya ek mali yükümlülük gibi diğer mali yükümlülüklerin ödenmediği, eksik ödendiği veya beyan edilmediği tespit edilen eşyanın menşeini tevsik eden uygun bir menşe şahadetnamesinin bu fıkranın yayımı tarihinden itibaren altı aylık süre içerisinde gümrük idaresine ibrazı mümkündür.”
Gümrük Yönetmeliği'nin Geçici 16/3 Maddesi Hakkında
Gümrük Yönetmeliği'nin geçici 16/3 maddesine ilişkin yazı yayımlandı. Yazıda;20 Ekim 2020'den önce tescil edilmiş olan beyannameler için Geçici 16/3’üncü maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere uygun menşe şahadetnamesi ile birlikte gümrük idaresine yazılı olarak başvuruda bulunulması halinde;
1) Ek tahakkuk ve ceza kararı henüz düzenlenmemişse, TPÖ/EMY için ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlenmemesi,
2) Ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlenmiş ve;
a) Henüz tebliğ edilmemişse,
b) Tebliğ edilmiş ancak itiraz süresi henüz dolmamışsa,
c) Uzlaşma başvurusu yapılmışsa,
d) İdari itiraz yoluna başvurulmuş ancak henüz bir cevap verilmemişse,
e) İdari itiraz yoluna başvurulmuş, itiraz reddedilmiş ancak dava açma süresi henüz dolmamışsa,
f) İdari itiraz yolu kullanılmış ve süresi içinde dava açılmış olmakla birlikte davası
Derdest ise, kesinleşmemiş söz konusu alacaklar için ek tahakkuk ve ceza kararının iptal edilmesi şeklinde işlem yapılması ve belirtilen durumlar haricinde kesinleşmiş olan kararlara ilişkin olarak Gümrük Yönetmeliğinin Geçici 16/3 maddesi kapsamındaki yükümlü başvurularının kabul edilmemesi talimatlandırıldı.
Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 205/4-ç bendi hakkında
Gümrük Yönetmeliği'nin "Ticaret politikası önlemleri, ilave gümrük vergisi ve diğer mali yükümlülükler" başlıklı 205.maddesinde değişiklik yapıldı. İlgili maddenin menşe şahadetnamesi aranmayacak durumları düzenleyen dördüncü fıkrasının (ç) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir;
“ç) Türkiye ile AB arasında gümrük birliği tesis eden 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının ticaret politikası önlemlerine ilişkin 47 nci maddesi hükümleri saklı kalmak üzere, AB’ye üye ülkelerden A.TR Dolaşım Belgesi eşliğinde gelen eşyanın serbest dolaşıma girişinde,”
Yapılan değişiklik 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek. İlgili bendin yürürlükteki halinde Bakanlıkça belirlenen risk kriterleri uyarınca saptanan durumlarda menşe şahadetnamesi aranmaktadır denildi.
Gümrük Yönetmeliği Geçici 16 Madde hakkında
20.10.2020 tarihli Gümrük Yönetmeliği değişikliğinden önce tescil edilmiş olan beyannameler için Gümrük Yönetmeliği Geçici 16/3 maddesi kapsamında değerlendirilmek üzere yapılacak işlemlerin 22.10.2020 tarih ve 58397598 sayılı yazı ile talimatlandırıldığı (..Yönetmelik değişikliğinden önce eşyanın menşeine ilişkin menşe şahadetnamesinin gümrük idaresine sunulmuş olması durumunda, söz konusu belgenin yeniden ibraz edilmesi zorunluluğu bulunmadığı..) belirtildi.
GY Geçici 16. Madde- Usulsüzlük Cezası
1 Nisan 2020 tarih ve 31086 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile Gümrük Yönetmeliğine Geçici 1’ncı madde eklenmiş ve 20 Ekim 2020 tarihinde yapılan değişiklikle de söz konusu maddeye üçüncü fıkra eklendi.İlgili Yönetmelik değişikliğinden önce tescil edilmiş olan beyannamelere ilişkin olarak sonradan ibraz edilen menşe şahadetnameleri için usulsüzlük cezasının uygulanmaması gerekmektedir.
Görüldüğü üzere bizlerin sakin bir karantina sürecinde olduğu bir yıl, menşe için çok hareketli geçti.
Bu vesile ile geçtiğimiz yıl içerisinde yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması, 2021 yılının başta sağlık olmak üzere ülkemizde ve dünyada sevgi, hoşgörü ve güvenin yılı olmasını diler;
Yeni yılın sizlere, sevdiklerinize ve ailenize; sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesini temenni ederim.
M. Altay YEGİN
Gümrük Müşaviri